Return to site

Egészséges receptek - almás-fahéjas-mazsolás

broken image

Az almás-mazsolás-fahéjas szelet saját fejlesztés. Na, nem nagyon kellett fejleszteni. Az első próbálkozásra kiválóan sikerült, és azóta is heti rendszerességgel sütöm. Van egy változata, a narancs-mandarin-kakaós, és később lehet, hogy más változatokkal is próbálkozom majd.

A sütemény lényege: finom, telít, nem hizlal, nyugodtan eheted. Igaz, hogy nem is fogyaszt. Csak akkor, ha nem eszel sokkal többet belőle, mint korábban a hagyományos süteményekből.

Az én "találmányom" az édességek terén az, hogy nemcsak hogy cukrot nem használok, hanem édesítőszereket sem. Édesek eléggé a különböző gyümölcsök ahhoz, hogy cukor helyett használhassuk őket. Főleg az aszalt gyümölcsök, de nem csak. Meglepő módon nem csak én szoktam hozzá hamar a visszafogottabb, ugyanakkor a kristálycukornál és a többi édesítőnél lényegesen érdekesebb, komplexebb ízvilágú édes ízekhez, hanem a környezetemben is pozitív visszajelzéseket érnek el ezek a sütemények.

A finomliszt kihagyásáról már nem is beszélek - mióta kiderült, hogy teljes kiőrlésű búzalisztből minden adalék vagy finomliszt nélkül is lehet sütni, azóta nem használok finomlisztet. Talán a nokedlit még fele-fele arányú finom és teljes kiőrlésű liszttel készítem, de ilyet én nem szoktam enni. A család viszont ugyanúgy szereti, mint a hagyományosat. Nekik is jobb, még ha nem is akarnak fogyókúrázni.

A recept

Hozzávalók:

  • 30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 3 tojás
  • két hatalmas alma (kisebből három is lehet)
  • nagyjából 10 dkg mazsola
  • 2-3 teáskanál fahéj
  • pici só

Elkészítés:

  1. Bekapcsolom a sütőt.
  2. Meghámozom az almákat és lereszelem. Nekem erre van egy nagyon szuper konyhai robotgépem. Kézzel biztosan tovább tart, akkor a sütőt csak az almareszelés után indítsd.
  3. A lisztet elkeverem a reszelt almával és fahéjjal, majd hozzákeverem a három tojás sárgáját.
  4. A mazsolákat langyos vízzel leöblítem, és vágódeszkán aprítom, mint a petrezselymet szoktuk. Nem kell nagyon sokat dolgozni vele, elég, ha minden szem a kés alá kerül legalább egyszer, hogy az édes belseje bele tudjon keveredni a tésztába. Ha van géped, amivel nagyobb mennyiségű mazsolát tudsz darálni, azt használd.
  5. Az aprított mazsolát is a tésztához keverem.
  6. Felverem a tojásfehérjét, a végén hozzáadom az egy csipetnyi sót, hogy kemény habot kapjak.
  7. Végül a tésztában finoman eloszlatom a habot, és az egészet egy 20x20 cm magas falú tepsibe öntöm. 
  8. Magas hőmérsékleten, nagyjából 40 percig sütöm. 
  9. A sütés ideje alatt visszatérek az almahéjhoz. Egy kis edényben, kevés vízzel, fedő alatt puhára főzöm, utána pedig elturmixolom. Így egy remek, magas pektintartalmú lekvárt kapok, megint cukor és édesítőszer nélkül. Kiváló kiegészítője a süteménynek.

Narancsos variáció

Az alma és fahéj lecseréléséről van szó. A tészta többi alkotója és az elkészítés módja változatlan.

Egy nagy narancsot, 5-6 kisebb mandarint és a 10 dkg lemosott mazsolát ősszeturmixolom.

Ezt adom hozzá az 1-2 evőkanál natúr kakaóporral összekevert liszthez.

Minél több a gyümölcs, annál lazább lesz a tészta, és minél több a mandarin és mazsola, annál édesebb. Én a visszafogott édességhez szükséges mennyiségeket használok. Kísérletezz bátran.