Return to site

Egészséges túrós szelet

broken image

Átalakítottam a receptet, hogy egészséges legyen. Vagyis nincs cukor, édesítőszer, finomliszt, vagy csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverék az alapanyagok között. Az eredmény: omlós, édes, könnyű tészta, nem lehet abbahagyni.... de nyugodtan fogyaszthatod, mert egészséges. Nem hizlal, és ugyan nem mértem, de biztosan nem magas a glikémiás indexe.  

Hozzávalók

Tésztához:

30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt

2,5 g élesztő (és fél-egy dl víz, fél teáskanál cukor)

5 dkg margarin (vagy vaj)

15-20 dkg mazsola

2 tojás sárgája

1 csipet só

Töltelékhez:

50 dkg túró

1 evőkanál tejföl

fél vanília rúd

1 dl tej

1 citrom reszelt héja

20 dkg aszalt sárgabarack

2 tojás sárgája

1 teáskanál méz (opcionális)

Mázhoz:

4 tojás fehérje

1 késhegynyi só

1 teáskanál méz

broken image

Összeállítás

A mazsolát megfőzöm annyi vízben, ami épp elfedi, és összeturmixolom. A lisztet, pici sót, margarint, tojás sárgákat és a cukrozott vízben felfuttatott élesztőt összedolgozom, kicsit meggyúrom. Egy – másfél órát kelesztem, utána téglalap alakúra nyújtom úgy, hogy kétszer olyan hosszú legyen, mint amilyen széles.

A töltelékhez a hosszában kettévágott vanília rudat tejben főzöm körülbelül 10 percig. Az aszalt sárgabarackot apróra vágom. A túrót elkeverem a tejföllel, vaníliás tejjel, sárgabarackkal, tojás sárgákkal, reszelt citromhéjjal és mézzel.

A tésztát kétfelé vágom, az egyik felét sütőlapra teszem, szétterítem a tölteléket a tetején, befedem a második fél tésztalappal, és előmelegített sütőben kb. 10 percig elősütöm.

Ezután felverem tojásfehérjéket a késhegynyi sóval, végül belekeverem a mézet. Kiveszem a sütőből a tésztát, a tetejét megkenem a tojáshabbal, majd visszateszem sülni. Amikor szép barnás színt kap a hab, készen is van!

broken image

Jó étvágyat!