Return to site

hCG diéta (metabolikus diéta)

broken image

A hCG egy hormon neve, ami a terhes nők szervezetében fordul elő, és az a szerepe, hogy a külső körülmények ellenében is biztosítsa a magzat fejlődéséhez szükséges energiát és tápanyagokat. A nagyon rossz körülmények között élő, sokat dolgozó anyák is egészséges gyermekeknek adnak életet. Ezt tudjuk. Ezért esetleg ez a hormon (human Chorionic Gonadotropin) képes lehet arra, amire a hCG diéta feltalálója szerint képes. Ez az egyedülálló tulajdonság pedig az lenne, hogy képes irányítani a zsírbontást. A hCG hatására a szervezet csak azt a zsírt (adipose tissue) bontja és használja fel energianyerésre, amire nincs szüksége egyébként. Nem fog szerkezeti zsírokat és a működéshez nélkülözhetetlen zsírokat felhasználni, amikor egyébként energia-deficites diétával "tápláljuk" magunkat.

Dióhéjban ez a lényeg. Rengeteg más diéta is alapoz az energia-deficitre, de hatalmas különbség a hCG javára, hogy a hormon megoldja, hogy azt a zsírt használja a szervezet a napi élethez, amire egyébként nincs szüksége. Aki túlsúlyos, mindenki tudja, hogy ezektől a zsírlerakódásoktól szinte lehetetlenség megszabadulni. Az ember már szinte éhezik a diétában, szédeleg és gyönge, de ezek akkor se mozdulnak sehova.

Tehát a (nekem svájci - mert itt Svájcban futottam bele, eddig még csak nem is hallottam róla, a személyi edző suliban sem!!!) diéta egyik lába ez a hormon, amit minimális mennyiségben adagolnak. A hormonnal kapcsolatban felmerül rögtön néhány dilemma. Egy, hogy állítólag tudományos kutatásokban nem sikerült bizonyítani az ilyenfajta (mármint fogyasztó) hatását. Ezzel szemben áll a terhességek tapasztalata (valami megoldja, hogy a magzatnak legyen elég tápanyaga és energiája akkor is, ha az anya nem is eszik...). Kettő, hogy állítólag vannak hatóságilag engedélyezett (többnyire injekció formájú) és hatóságilag nem engedélyezett, de kereskedelmi forgalomban lévő (tabletta, csepp, és hasonló de nem injekciós) készítmények. "As of December 6, 2011, the United States Food and Drug Administration has prohibited the sale of "homeopathic" and over-the-counter hCG diet products and declared them fraudulent and illegal." Így tehát a szélesebb körben elterjedt cseppek használatában van egy "kis" kétkedési lehetőség. Viszont rengeteg a konkrét hatalmas fogyási bizonyíték extra rövid idők alatt, ezekkel a szerekkel. Három, hogy bizonyos "szakértők" szerint a diéta a hormon nélkül is ugyanazt a hatást érné el. Erre nem találtam az interneten eddig információt, nem látom, hogy bárki megpróbálta volna. Hogy bárki végigcsinálta volna a metabolikus diéta protokollt a hormon cseppek nélkül.

A diéta másik lába a napi 500 Kcal energiabevitel az aktív fogyókúra szakaszban. Ezt mindenki tudja, vagy az online kalóriatartalom táblázatok segítségével könnyen megállapíthatja, hogy mennyi ételnek felel meg. Majdnem semennyinek. Igazából nem is értem, ezt egyáltalán miért engedik meg a diétában. Az égvilágon semmi jelentősége nincs, mert 500 Kcal kajával csak éhen halni lehet, már ha az ember nem rendezkedik be kellőképpen agyilag, mint a böjtöléseknél, vagy mint a kritikus vészhelyzetekben, mint a koncentrációs táborok voltak, ahol a szervezet rááll egy túlélő üzemmódra. De ahhoz tényleg vészhelyzet kell, vagy pedig olyan szintű szellemi koncentráció, amire a hétköznapi emberek nem képesek, inkább csak a fakírok és jogik. Ők is egész életükben tanulják....

Ennél a diétánál az 500 Kcal energia bevitel, ami az éhezési határ alatt van, máshogyan van feloldva. Elvileg a hCG mobilizálja a használaton kívüli zsírokat a lerakódásokból, ezzel az energia nem kívülről, hanem belülről érkezik. Ez az, ami a hCG nélkül talán nem is lehetséges. A működéshez elengedhetetlen egyéb tápanyagok és építőanyagok (fehérje, szénhidrát, esszenciális zsírok, vitaminok, ásványi anyagok ) táplálékkiegészítőkkel érkeznek. Ezek LifePlus termékek: shake-ek és tabletták. A kiegészítők a diéta harmadik lába. Az életműködésekhez az energiát (a kitaláló szerint) a hormon biztosítja az adipose szövetekből, az elengedhetetlen tápanyagokat pedig nyilvánvalóan a kiegészítők. Ha valaki csak a hormont adagolná magának, de nem tartaná az 500 kalóriát, akkor a mobilizált zsír helyére újak rakódnának vissza. Na nem tudom. Ezt mondják.

Összefoglalva: hCG hormon, napi 500 kcal energiabevitel (a tanácsadók előírják a pontos étrendet), és kiegészítők. 

Ezt a diétát kell tartani bizonyos időszakok alatt, 21 nap, de más számokat is olvastam már. Ezt követően szünetet kell tartani, ami alatt fokozatosan kell visszavezetni a kajákat az étkezésbe, ennek is van protokollja, de ehhez már tényleg be kell invesztálni egy tanácsadóba. Vagy megvenni a könyvet (németül és angolul láttam ) - de mivel én nem veszem meg, annyira nem érdekel, fogalmam sincs, hogy csak a könyv alapján el lehet-e igazodni. Gyanús, hogy nem! Ezért van az MLM rendszer.

Az egyedül való boldogulást megnehezíti az a körülmény, hogy rapid fogyásról és hormon adagolásról van szó. Ehhez mindenképpen orvosi ellenőrzés - felügyelet kell! Tehát, a költségek valószínűleg az egekben vannak: méregdrága és sok kiegészítő; tanácsadó; és orvos.

Ha valakit ezzel együtt érdekel, tudok segíteni.... :-) :-) :-)

Ambivalens vagyok teljes mértékben a diétával kapcsolatban. Ha nem lenne előttem a két élő példa a hatalmas fogyásukkal és azzal, hogy teljesen aktívak, energikusak, tartják a súlyukat, sőt további csökkenések vannak, miközben a diétamentes köztes időkben mindent ehetnek, amit csak akarnak, és amennyit csak akarnak (ezt meg is teszik...), egy pillanatra se gondolkodnék azon, hogy vajon lehet-e ez egy normális megoldás a felesleg leadására. Mert egyértelmű, hogy NEM! Viszont látom, amit látok. És személyes ismerőseik vannak, akik évekkel ezelőtt csinálták meg a programot, azóta sincs problémájuk a testsúlyukkal - mondjuk nekem ez már áttételes információ, az igaz. Az is igaz viszont, hogy szerintem legalább 5 évnek el kell telnie ahhoz, hogy bármilyen maradó változásról is be lehessen számolni.....

Most pedig jöjjenek az én aggályaim:

1) Rendkívül kevés, gyakorlatilag nulla, rost bevitel. Az emésztő traktus egészségéhez a rostokra szükség van. A bél baktérium flórája enélkül nem egészséges, ami különböző (köztük immun) betegségeket okoz.

2) A táplálékkiegészítőkben nem hiszek. Úgy érzem, a természetes, ételekkel bevitt, vitaminokra, makro és mikrotápanyagora van szüksége a szervezetünknek. A kivont, tisztított, formulázott "anyagok"-nak a kémiai szerkezeten kívül (talán az stimmelhet) semmi köze a komplex táplálékban előfordulókhoz.

3) Abban egyetértek a diéta elvével, hogy nem elég a kevés evés, valami másra is szükség van a metabolizmus átállításhoz. De ha ez egy hormon, ami mesterségesen van bevíve a szervezetbe (plusz ugyanígy a tápanyagok legnagyobb része), az nem lehet a végső megoldás. Így a diétázó ember szervezete nem maga, aktívan "gyógyul". Gyanús, hogy csak akkor maradhat fenn az új "egyensúly", ha a diétát időről-időre megismétlik. Ennek az egyensúlynak van egy külső szereplője is. Ezt mindig biztosítani kell. Mintha lenne egy mankó a járáshoz. Igen, mankóval szuperül megy.

Végül, de nem utolsó sorban!!!

Összehasonlítom azt az étkezési rendet (rendszert?????), amit én szoktam javasolni, a hCG metabolikus diétával.

Hasonlóságok:

-energiabevitel csökkentett

-mikrotápanyagok nagy mennyiségben (nehéz túladagolni, ha természetes élelmiszerekkel oldjuk meg)

- hosszútávú megoldást jelent

- a nem diétás időszakban nem épül vissza a zsírszövet

- garantált a fogyás

- az adipose szövetből szivárog el a zsír

Különbségek:

- zsírt is lehet enni

- nincsenek táplálékkiegészítők (sőt, semmilyen adalékanyag sincs)

- összehasonlíthatatlanul olcsóbb

- lényegesen lassúbb (viszont cserébe alapvető) a fogyás

- a szervezet önmagában oldja meg a metabolizmus átállítást

- sokat lehet enni

- édességet, kenyeret, tésztát is lehet enni (csak nem kristálycukor, édesítők és finomliszt használatával).

Még egy megjegyzés a maradó változás ígéretéhez. Az én diétám idő és eredmény skálája:

2016 januárban kezdtem. 

Menet közben folyamatosan fejlesztettem, a végső formáját valamikor 2017 január körül érhette el. 

És most 2017 szeptember van.

Tehát 1 év és 8 hónap a teljes időtartam.

Vagyis, nincs még bizonyítékom a maradandóságra, csak annyi a nagyon pozitív, hogy semmilyen segédanyagot nem használok, nem is fogok soha, így nem függök külső tényezőktől.

A fogyási ütememről csatolom a diagramot:

broken image