Return to site

Mielőtt életmódot váltanál - 2

broken image

Előző rész

Egy példa következik itt mindjárt: egy különben szerintem nagyon szépen megírt szöveg a fitnesslife.hu oldalról. Pontosan az ehhez hasonló gondolatmenetek ellen beszélek, amikor megpróbálom körvonalazni a FunFit filozófiát, ami több lényeges pontban nem illik a fitnesz trend irányzataiba. Látok néha a FunFit felfogáshoz hasonlító érveléseket, de sehol nem mint egységes szemléletet, hanem inkább csak kisebb részletei jelennek meg. Azért írom a blogot, és azért próbálom FunFit-re sarkallni azokat, akik szintén nem tudnak haladni a trenddel, hogy idővel elfogadják, nem rajtuk múlik a sikertelenségük. A fitness ipar törekvései "elkeseredettek" annyiban, hogy ugyanazokat az elveket hangoztatják végtelen ismétlésekben. Az a reményük, hogy ha eleget sulykolják, hogy hagyd el a komfort zónádat, legyen több kitartásod, akaraterőd, dolgozz keményen, áldozd fel az összes szabad idődet a fitnesz cél érdekében, salátán és sovány csirkemellen élj, esetleg cukor helyett édesítőkkel pumpáld továbbra is magadban az ét-vágyadat, eddz hajnalban vagy éjszaka rendszeresen (a pihenés, gyerekek, családi élet, munka, satöbbi mellett persze) akkor majd egyszer csak megvilágosodsz, beléd csap a felismerés, hogy nahát, tényleg, ez az, ami eddig hiányzott belőled, és abban a pillanatban te is besorolsz a sikeresek hadába. Gyanítom, hogy ez soha nem fog megtörténni. Vagy ha igen, akkor az első (második) szívinfarktus után. Ha egy fajta rendszer nem működik, akkor egy teljesen másik fajta, például majdnem az ellenkezője, éppen hogy kiválóan működhet. A FunFit egy elképzelés, ami jó eséllyel működhet. És most megmutatom a szép példát trend fitness gondolkodásra, ami ellen érvelek. Muszáj hangsúlyoznom megint, amit az előző részben fejtegettem, hogy a trend nem rossz! Annak, akire stimmel.

Egy nagyon szép kifejtés a fitnesslife.hu-n arról, hogy miért nem megy a fogyás:

"Szerintem nem akarják eléggé, mert nem tudják, nem érezték még mennyi pozitívummal jár az egészséges testsúly, és mennyi veszéllyel az egészségtelen. Sokan nehezen veszik rá magukat a mozgásra, a leggyakoribb kifogás a “nincs időm” vagy a “fáradt vagyok”, de az időjárást is sokszor emlegetjük. Ha esik az a baj, ha fúj az, a meleg sem jó, de a hideg sem. Néhol gyerek is van, korán kell kelni és sok a teendő munka után. A nagy bevásárlásról, a fejfájásról, a menstruációról, és a rossz hangulatról már nem is beszélek. Edzőként sok frappáns kifogással találkozok, de mivel én is végigjártam ezt az utat igyekszem türelmes lenni. A másiknak, aki jobban néz ki, vagy akinek sikerül elérnie a kitűzött célt, annak mindig könnyebb. Neki jobb a genetikája, több ideje van, biztos nem olyan fárasztó a munkája, jobb anyagi helyzetben van és tuti gyermeke sincs. De talán ha nem másokkal és a kifogások keresésével foglalkoznánk, hanem picit céltudatosabbak, kitartóbbak és motiváltabbak lennénk, akkor nekünk is menne. Nagyon sokszor a kitartás és szakértelem hiánya, valamint az érdeklődés lankadása vezet a „mostantól rendszeresen sportolni fogok” típusú újévi fogadalom kudarcához."

Szerintem pedig:

  • "nem akarják eléggé" - kérdés, mit nem akarnak eléggé? Nyilván nem a könnyű, kellemes és egészséges életet, az ehhez kapcsolódó gyönyörű és rugalmas testtel. Amit nem akarnak, az a nyűg és nyűglődés, a kellemetlenségek, és az élet egyéb fontos mozzanatainak önkéntes beáldozása. A fitnesz "harcosok" elfelejtik, hogy nekik a saját határaik leküzdése, korlátaik átlépése, győzelem saját maguk felett, és ilyesmi nagyon sok pozitív élményt is ad. Ők a versenyzők, akiknek a küzdelem felvillanyozó élmény. Ez a jutalom bőségesen megér minden kényelmetlenséget. De mi van azokkal, akik nem versenyző típusok, vagy esetleg az élet más területein élik ki a versenyszellemüket? 
  • "nem érezték, mennyi pozitívummal jár az egészséges testsúly...." - a legtöbben igen, érezték, még gyerek vagy kamaszkorukban, vagy mindegy mikor, de mielőtt felszedték volna a túlsúlyt. 
  • "... és mennyi veszéllyel az egészségtelen." - intelligens emberek vagyunk, ezért a meggyőződés nem csak személyes tapasztalatból fakad. Ha járható utat tudna valaki magának felajánlani a szívinfarktus ellen, nem hiszem, hogy szüksége lenne a betegségre ahhoz, hogy megtegyen mindent az elkerülésre. Csakhogy nem mindenki egészségtelen, akinek túlsúlya van. Nyilván, a legtöbben igen. Az a kis lehetőség viszont, hogy aki jól érzi magát, az esetleg nem is beteg, jogosan tart vissza sokakat a nagy fitnesz projektektől. Ez a teljes kép egyik nagyon fontos, de soha nem említett része. Egyszerűbb az egy kalap mindenkinek. 
  • "Sokan nehezen veszik rá magukat a mozgásra... sok frappáns kifogás....." miatt - a fitnesz ipar az emberek motivációit motivációként kezeli akkor, ha beleillenek a fitnesz irányzatba, és kifogásnak, ha nem. Igen, egészséges motiváció az is, ha valaki nem megy feltétlenül mindig a szervezete ellen, vagy a családja igényei ellen.  Az egész-ség erre is vonatkozik. Az életünket egységben jó látni, minden részét a neki megfelelő súllyal integrálni, egyébként kibillenünk megint. Senki nem mondja meg, mi az egészséges fizikai aktivitás fajtája és mennyisége speciálisan Neked. Vannak elvek, átlagos irányok, amik persze kutatásokon alapulnak, ezért önteni lehet mindenkire egységesen. Te vagy az egyedüli és legfőbb szakértője annak, hogy mire van pontosan szükséged. Igen, könnyen lehet, hogy ezt nem tudod. AZT viszont pontosan tudod, hogy mi nem esik jól, mi az, ami biztosan nem jó út neked. Ezeket hívják kifogásnak. Ha szeretnél aktívabb lenni, fogyni, satöbbi, az nem rossz. Nem kötelező, de ha szeretnéd, az is jó. És ha nem megy a trendben, próbáld meg mellette. Ehhez használd  a "kifogásaidat", mint útjelzőket. Találd meg azt az utat, ahol ellenállás nélkül haladhatsz. Lehet, hogy lassabban fogsz haladni, mert nem mesterségesen kiegyenesített, hanem természetes módon kacskaringós ez az út, de amikor elérsz a célhoz, egyensúlyban leszel. Egyébként az úton végig is. Motivált vagy mindenben, amire tényleg szükséged van - ez teljesen biztos. A FunFit itt jön a képbe. Nem csak szlogen az, hogy együtt edzünk és együtt találjuk meg az utadat. Nem én edzelek téged, hanem Te magadat, én csak javaslatokkal állok elő, de a választás mindig a Tiéd. És..... kiderül, hogy egyedül és csakis Te vagy a magad életformájának hiteles szakértője. A kifogásaid segítenek, hogy mindig  a Neked megfelelő alternatívát válaszd. Testmozgásban, étkezésben, életvezetésben. Nincsenek szabályok. Ami ma jó Neked, nem biztos, hogy holnap is jó lesz - de minden pillanatban teljesen biztosan tudod, hogy jó-e, éppen a kifogásaidon keresztül. 

Várlak Téged, és nagyon nagy valószínűséggel tudok segíteni a saját utad felderítésében. Eddigi tapasztalatom szerint azonban nem biztos az sem, hogy Te tényleg szeretnél fittebb és egészségesebb lenni. A közös edzéseken ez kiderül szintén. Ezzel sincs semmi baj. A baj, a harmónia hiánya az életünkben akkor keletkezik, amikor kívülről belénk ültetett vágyak után megyünk, és nem figyelünk a belső hangunkra. Ma nagyon könnyű egy ilyen irányba elmenni. Nyitott a világunk, és így nem csak a közvetlen környezetünknek kell megfelelnünk, hanem az egész globális környezetnek - ebből is az általános trendeknek. Nyilvánvalóan könnyebb boldogulni, ha az ember az árral megy, nem pedig mellette, vagy ellene. De vajon tényleg könnyebb-e? Könnyű elhinni, hogy nekünk is az a vonzó, nekünk is az a célunk, mint ami a fő tömegnek, mert teljesen jogos az az érzésünk, hogy könnyebb menni az árral. Szeretnénk elfogadtatni magunkat, része szeretnénk lenni egy nagyobb egységnek. Ez azonban lehet csapda. Ha nem megy, nem tudunk rendszeresen edzeni, nem tudjuk tartani a diétánkat, a legtöbbször nincs kedvünk ezekhez, akkor biztosak lehetünk benne, hogy nekünk könnyebb lenne egy másik út. Az is egy másik út, hogy felismerjük, minket nem vonz a fitnesz életforma - bárhogy is reklámozzák. Az is egy másik út, hogy fitnesz, de más úton. Csak Te tudhatod (vagy tudhatod meg), melyik a tiéd.