Return to site

Milyen edzések fiatalítják az izmokat és miért?

broken image

Forrás: The New York Times, 2017. március 23.

Minden edzésfajta sejt szintű fiatalító hatású, de az egyik döbbenetes mértékben kiemelkedik a többi közül!

A Mayo Klinikán különböző edzésformák izomsejt fejlesztő és regeneráló hatását vizsgálták 30 alatti és 64 feletti korosztályokban.

Meglepő eltéréseket tapasztaltak a kísérletben. Többek között, intenzív intervallum edzések (HIIT)  400 gén aktivitását növelték meg az idősebbek izomsejtjeiben, míg a fiatalabbaknál 274 gén aktiválódott. Súlyzós edzések az idősebbek izmaiban 33, könnyű edzések pedig csak 19 gén aktivitására voltak hatással!

Továbbra is igaz, hogy bármilyen fizikai aktivitás jótékony hatású az egészségünkre. De ha Te fiatalodni szeretnél, illetve nem akarsz megöregedni, csak mert egy ideje életben vagy már már, rendezkedj be intenzív intervallum edzésekre!

Nézzük, miért! Izombiopsziás vizsgálatok eredményeként arra lehet következtetni, hogy az edzések, különös mértékben az intenzív intervallum edzések, megnövelik a mitokondriumok számát és életerősségét. A mitokondriumok szolgáltatják az energiát az izmok működéséhez! Olyan proteinek szintézisét irányító gének aktivitása növekedett a legnagyobb mértékben, amelyek a mitokondriumok képződéséhez és működéséhez szükségesek.

A cikk 12 hétig, heti néhány alkalommal végzett edzések eredményeit foglalja össze. Az intenzív intervallum edzés 4 perces erős kerékpározás és ezt követő 3 perc pihenés volt, négyszer ismételve. Az erősítő edzéseken nehéz súlyokkal dolgoztak. A könnyű edzés 30 perces kényelmes biciklizés, más napokon pedig közepes nehézségű súlyzós edzés volt.

Mindegyik edzésfajta növelte az inzulin érzékenységet és a sovány tömeget. Ez utóbbi a teljes testtömeg mínusz a testzsír tömege.  

Úgy tűnik, mintha az edzés, különösen az intenzív intervallum edzés, "korrigálná" az izomsejtek egészségének korral járó hanyatlását.

Erre építve buzdítalak, próbáld intenzív intervallum edzésmódszerrel megőrizni, vagy visszahozni az izmaid fiatal lendületét.