Return to site

Ne sózz, és lemegy a vérnyomásod és a súlyod!

Só nélkül minden könnyebb.

broken image

"A szervezet nátrium igénye bőven fedezhető a kiegyensúlyozott vegyes táplálkozással, megfelelő mennyiségű zöldség és gyümölcs fogyasztásával – emlékeztet Györki Niké dietetikus, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének vezetőségi tagja."

"A túlzásba vitt sóbevitel növeli a vérnyomást, mindkét nemnél és minden életkorban, a jelentős mennyiségű tartós sófogyasztás pedig magas vérnyomást (hipertónia) okozhat."

PLUSZ: magas vérnyomással nagyon korlátozottan tudsz csak edzeni. Kardió az egyetlen lehetőség.

Futhatsz, gyalogolhatsz, kerékpározhatsz, táncolhatsz... pulzuskontrollal!

Az úszás egy kicsit kérdéses, mert a fejed egy szintben van a szíveddel, és izomprésben dolgozol, mindkettő veszélyes magas vérnyomásnál.

"A só a legolcsóbb ízfokozó..."

És addiktív. Minél finomabbak az ételeink, annál jobban vágyunk rájuk. A boldogságvágyunkat nagyon egyszerűen és legbiztosabban az ételek élvezetével tudjuk kielégíteni. Egy olyan lavina indul el ezzel, amit nem vagyunk képesek megállítani. A legízletesebb ételek után mindig sóvárgunk és nem vagyunk képesek telítődni, amikor a fizikai éhségünket már csillapítottuk. Nem az éhség, hanem a boldogságvágy kontrollálja, hogy mennyit eszünk. A testünk átformálódása a bizonyíték, hogy lényegesen többet eszünk, mint amire szükségünk van.

Hol tudod mégis megszakítani ezt a láncot? Az elején. Amikor folyton izgatod a boldogságközpontodat az ínycsiklandó ételekkel, nem hinném, hogy nagyon meglepő, ha nem tudsz korlátot szabni magadnak. Fogd vissza az ízeket, és könnyebb lesz sokkal.

A só és a boldogság kapcsolatára egy régi mese is utal. Emlékszel a legkisebb királylányra, aki az mondta, annyira szeretlek édesapám, mint a sót? A só boldogságfokozó hatása pedig nem volt közismert, így a király meg is haragudott a lányára, mert a sót értéktelennek tartotta.

broken image

"Magas vérnyomást a túlzott nátriumbevitel okozhat, ebből a szempontból a tengeri só használata a konyhasó helyett nem jár túlzott előnnyel. A tengeri só a nátrium-klorid mellett más ásványi anyagot is tartalmaz, ezért tartják egészségesebbnek."

Ugyanez vonatkozik minden sóra, függetlenül a származási helyétől.

Hogyan állhatsz át a sómentes étkezésre és főzésre?

"A só helyett használjunk zöldfűszereket, szárított fűszernövényeket (petrezselyem, oregánó, zeller). Megoldás lehet még a vasfű alkalmazása, ez kifejezetten sós ízt kölcsönöz az ételeknek. Györki Niké tanácsa továbbá az ételek pirítása, illetve leplezhetjük a sótlanságot a húsok esetében azzal, ha zöldségekkel tűzdeljük sütéskor."

Nem fogsz sóhiányban szenvedni! Az étrended elég változatos, szerepel benne a sajt, felvágottak, és persze néha éttermi menük, vagy vendégségben tálalt nagyszerű ételek - ezek még mindig több sót adnak Neked, mint ami feltétlenül szükséges. De a csökkenés a mostani 1 teáskanálnyi napi plusz sózáshoz képest hatalmas, annyira, hogy rendbe jöhet a magas vérnyomásod, edzhetsz nem csak kardióval, és a súlyod is csökkenhet ettől az egy változtatástól!