Adtál "IGEN" választ a 10 kérdés valamelyikére? Esetleg többre is? Nagyon jó!

Ugyanolyan jó, mint a "NEM" válaszok lettek volna.

Ami megkülönbözteti a kettőt, az a társadalmi konszenzus. Egyezményesen jobbnak értékeljük, ha megfelelünk az aktuális társadalmi normáknak. A normák egyébként nagyon változatosak. Elméletileg könnyebb élni, ha benne vagyunk az áramlatban, mint ha ellene megyünk. De vannak, akiknek ez nem könnyebb, mert egyáltalán nem élvezik. Ők "IGEN"-nel válaszolnak az olyan kérdésekre, amilyeneket például az utóbbi bejegyzésben feltettem.

FunFit gondokodással bogozzuk ki a dolgok lényegét. Ekkor kiderül, nemhogy nem problémák az "IGEN" válaszok, hanem pontosan ugyanolyan jók, mint a "NEM" válaszok. Mindez könnyű. Ezért választottam a tollat ábrázoló képet. A FunFit egy gondolkodásmód. Hogy ne a nehezet, bonyolultat, rafináltat válaszd, hanem a könnyűt. Ne az erőt válaszd, hanem az intelligenciát. Ne ott áss, ahol dzsumbuly van, hanem menj arra, ahol van út.

1. Lusta vagy? IGEN.

Ez érdekes kérdés, mert ha valaki igazán "lusta" lenne, akkor depressziósnak kellene mondani. A legtöbben inkább csak bizonyos dolgokra vagyunk lusták. Miközben mással töltjük az időnket (amire nem vagyunk lusták). Érdemes kideríteni, mi van a háttérben, mi akadályoz bizonyos cselekvéseket. Ha ez megvan, akkor könnyen eldönthetjük, hogy lehet-e változtatni rajta, és ha igen, hogyan. És főleg, hogy egyáltalán akarunk-e változtatni. Nem az eredményen, hanem a kiváltó okon.

Egy elég gyakori példa jó megvilágítja, miről van szó. Azt gondolod, jó lenne edzésre járnod, de "lusta" vagy elmenni. Erre elég egyszerű hivatkozni, mert olyan, mintha azt mondanád, 38-as a lábad, ezért nem tudsz 36-os cipőt hordani. Vis major. Lusta vagyok. Pont. Ehelyett a valóság nagyon sokféle lehet. Talán kimerült vagy, talán szívesebben töltesz időt a családoddal, szórakozással, vagy esetleg nem akarsz anyagi áldozatot hozni, és még ki tudja hányféle motiváció lehet fontosabb az értékrendedben, mint az edzés. Ha nagyon következetes vagy, elmehetsz ugyan edzeni - nem lesz eredményes.

Ehelyett választhatod a FunFit megoldást.

A FunFit elv szerint ne magad ellen dolgozz, hanem működj együtt magaddal. Ha motiváció kell minden aktivitáshoz, akkor találd meg a saját valódi motivációdat a testmozgáshoz. Ami nem az, hogy lefogyj, egészséges legyél, jól nézz ki (ha ezek lennének, mivel a csapból is ez folyik, már rég felismerted volna, és a fitnesz klubba járók közé tartoznál máris). A legjobb motiváció az élvezet. Ha élvezettel tudsz csinálni valamit, akkor alig várod a lehetőséget, és, ugye, tudjuk: amire akarjuk, arra mindig találunk időt. Ha nem élvezet pillanatnyilag a sport, akkor fokozatosan lehet mindennapi igényeddé tenni. Mindig csak annyit, és olyan testmozgást végezz, amennyi és amilyen jól esik! Egészen komolyan vedd ezt. Ha három lépés esik jól, akkor annyit tegyél meg.

Ha nem terheled túl magad, ha nem erőlteted, akkor fokozatosan fejlődni fogsz. Igen, időbe telik, de az eredmény tartós lesz.

2. Nincs akaraterőd? IGEN.

Az akaraterő nagyon negatív is lehet. Azt jelenti, hogy a tudatod uralja a lényedet. És esetleg szembe mész így a természetes éneddel. Nem szembe kell menni, hanem együtt haladni vele. Ha olyasmit akarsz, ami a természeted is egyben, a határ a csillagos ég. Viszont ha magad ellen dolgozol, korlátozott eredményeid lehetnek csak. A FunFit elv szerint nézz magadba, találd ki, milyen vagy, és az ehhez illő úton indulj el. Akkor bármi lehet.

3. Érzelmi/stressz evő vagy? IGEN.

Ez teljesen OK! Normális és egészséges hozzáállás a szervezet részéről, hogy frusztrációkat, stresszeket oldani akar. Az oldás pedig csak élvezetek útján lehetséges. Az étkezés legitim élvezet, az egyik legalapvetőbb - ez biztosítja, hogy ne haljunk éhen. Ha nem élveznénk az evést, hanem mindig gondolkodni kellene hozzá, akkor kevésbé lenne hatékony a szervezetünk. Az élvezet egy automatizmus, a legkevesebb energiabefektetéssel biztosítja, hogy az életműködéshez szükséges aktivitások (mint a táplálék felkutatása és elfogyasztása) megtörténjenek. Vagyis egyáltalán nem baj, ha az érzelmeid hatással vannak az étkezésedre. Ez ellen nem kell küzdeni. Abban a pillanatban, amikor a fokozatos mozgásokkal automatikussá teszed a testmozgást és ez élvezetet jelent, az evésről lekerül a teher. Nem csak evéssel tudsz ezen túl reagálni a stresszre. Magától fog megoldódni a problémád, ha az okot kezeled (ami a stressz, rossz hangulat), és nem a tünetet (ami a stressz evés).

4. Irigyled mások sportos/fitt megjelenését? IGEN.

Egy FunFit javaslat: gondolj bele, mennyi munka, idő, energia és pénz befektetéssel sikerül elérni, és hogy te ezt szívesen beáldoznád-e. Ha nem, akkor hagyd abba az irigykedést. Van neked sok olyan értéked, amit ugyanekkora befektetéssel hoztál létre, és érnek annyit, mint egy Fitness modell alak.

5. Időzavarral küszködsz? IGEN.

Időzavar ellen egyetlen megoldás működik. Válaszd ki a számodra legkevésbé fontos programodat, aktivitásodat, és szabadulj meg tőle.

6. Elégedetlen vagy a karriereddel? IGEN.

Légy nagyon őszinte magaddal! Miért csinálod, amit csinálsz? Pénzért? Sikervágyból? Jobb híján? Vagy magáért a dologért? Ha az utóbbi, akkor ne foglalkozz a karrierrel. Örülj, hogy lehetőséged van a hobbidért fizetést felvenni. Ha az előzőek, vagy más (másodlagos) motivációd van, akkor pedig nem szabad elégedetlennek lenned egyáltalán. Mert ezek a motivációk mind a karrierre vonatkoznak, és akkor a karrier a hobbid! Ha így van, nyugodtan élvezheted. Mint ahogy egy horgász is élvezettel megy horgászni, akkor is ha fog halat, és akkor is, ha nem.  

7. Elkeserít az anyagi helyzeted? IGEN.

Az anyagi helyzet (nyilvánvalóan a rossz anyagi helyzet) ellen még nem találtam megoldást. Szerintem jogos az elkeseredés. Dolgozni kell rajta, és nem föladni. Valamelyik ötlet egyszer bejön!

8. Idegesítenek emberek (munkatársak/családtagok/idegenek)? IGEN.

Gondolj arra, hogy nagy szükséged van rájuk. Megmutatják, hogy milyen nem akarsz lenni. Figyeld őket, és tanulj!

9. Halogatod a feladataidat? IGEN,

Mindet?

Szerintem nem! Csak némelyiket. Jó eséllyel nem véletlen a halogatás. Megvan az oka, és ha már halogatod, akkor tedd ezt teljes meggyőződéssel. A halogatást kiváltó ok minden esetben megérzés. Tudat alatt érzékeled, hogy nem fog kelleni, nem állt össze még benned a teljes kép, esetleg plusz információt fogsz még kapni, vagy más hasonló jellegű, a jövőben bekövetkező eseményt érzel meg előre. Várd ki. Amikor elérkezik az idő, rohamvágtában fogod elvégezni a feladatodat. Addig ne idegeskedj rajta.

10. Szeretnél máshol élni, mint most? IGEN.

Válts munkát, vagy munkahelyet, ha teheted.

...ÉS .... Iratkozz fel a hírlevélre! (SUBSCRIBE)

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly