Return to site

A "fitt fogyás" ára

A "fitt fogyás" ára. Tényleg megéri?

A Precision Nutrition online személyi edző csoport írása megosztotta az olvasótáborukat. Akik nem szerették a cikket, azzal érveltek, hogy tényekkel szembesíti a publikumot, és az emberek nem képesek megemészteni a nyers valóságot. Legalábbis nem így, egy az egyben tálalva.

Én azért gondolom, hogy érdemes átadni Nektek a cikk mondanivalóját, mert majdnem száz százalékban egyetértek vele. És mert azt hiszem, mindannyian vagyunk annyira felnőttek, hogy megemésszünk tényeket. Maximum, nem értünk egyet abban, hogy IGAZÁN ezek a tények... mert az igazság... hát, sok tekintetben szubjektív. Mindenkinek megvan a saját igazsága - ennek a szűrőjén keresztül nézünk mindent. És ez így van jól! Akkor jöjjön a mondanivaló. Tedd fel a szűrődet, és nézd meg!

Kockahas. Feszes popsi. Karcsúság, vitalitás, hibátlan egészség. Ez az a kép, amit a fitnesz ipar árul. De elgondolkoztál már, hogy mibe kerül elérni ezt a külsőt? Miből kell többet csinálnod? Mit kell valójában feladnod ezért?

Bármilyen vonzó is a reklám, igazi kompromisszumokat kell kötnöd amikor megpróbálsz lefogyni és próbálsz javítani az egészségeden! Beszéljünk most arról, mik pontosan a kompromisszumok. Lásd tisztán, hogyan érheted el azt a testet, amit akarsz, miközben azt az életet éled, amit élvezel is.

A két legelterjedtebb fitnesz téveszme az,

hogy

bármilyen kis változtatás azonnali eredményt hoz,

és hogy

a legkisebb változás is nagy lemondást követel.

Egyik sem igaz. Sem nem ilyen egyszerű, sem nem ilyen nehéz a fittség javítása!

Valóban, még apróbb életmód változtatások is észrevehetően alakítják át a külsődet, viszont csak idővel!

A kis változások nem feltétlenül igényelnek nagy lemondást. Mindig csak annyi szükséges, amennyire még éppen képes vagy.

Alapszabály: ha változást szeretnél,

gyakrabban tedd azt, ami segít ebben, és ritkábban azt, ami nem.

"Gyakrabban" - nem "mindig"!

"Ritkábban" - nem "soha"!

Mibe kerül VALÓJÁBAN a fogyás és egészségjavítás a fentiek tükrében? Erről a fitnesz és egészség ipar nem beszél szívesen.

Mibe kerül feljebb jutni egy alacsonyabb fittségi szintről a következőre?

A fitnesz ipar úgy gondolja, az emberek visszarettennének, vagy túl gyengék lennének belefogni, ha pontosan tudnák milyen árat fizetnek a végén. Ha pontosan megmutatnák nekik, mi az ára, nemcsak anyagilag, hanem idő, erőfeszítések, lemondások tekintetében is, nem maradnának vásárlók.

A Precision Nutrition-nál nem így gondolják (és én sem)!

Szerintük (és szerintem is) nagyon fontos ismerni és mérlegelni a pro és kontra érveket, hogy felelősségteljesen dönthess a testedről és az életedről!

A cikk részletezi az egyes fitnesz szintek előnyeit,

és hogy milyen áldozatot kell hozni értük.

Egy táblázatos, infografikus összeállításban vázolják a fitnesz szinteket. Azt, hogy mennyire könnyű egészségtelenül és túlsúlyosan élni; hogy fokozatosan mennyivel nehezebb az egyre fittebbé és "egészségesebbé" válás; hogy mikor fordul visszájára az egészségünk testi, lelki és szociális értelemben egyaránt!

Aki kíváncsi, megnézheti ezen a linken az összeállítást.

A felsorolt hat fitnesz szint közül az első kettő releváns a hétköznapi, nem sportoló illetve nem fitnesz-rajongó embereknek, vagyis a többségnek (akikre én is koncentrálok a blog bejegyzéseimmel és a FunFit kurzusokkal). Azoknak, akik nem igazán tudják, merre induljanak, milyen módszerekkel fogjanak hozzá az egészségük és fittségük javításához. Akiknek a fitnesz ipar tömegtermékei nem segítettek eddig, és valószínűleg később se segítenének. Ők azok, akinek a testzsír százalékuk többnyire magasabbról indul, és akiket nem igazán érdekel, mit kellene tenniük, hogy mélyen az átlagos alá csökkenjen. Mert (egyelőre legalább is) nem akarnak annyira edzettek és szálkásak lenni.

A cikkből fontos következtetések adódnak. Pár gondolat ezekből...

Legfontosabb, hogy összegyűjtötték az alapvető szempontokat, amik segítenek eldönteni, hogy mit tudsz bevállalni, milyen szintre akarj eljutni, ha tenni szeretnél magadért.

A leggyakoribb, és leginkább személyi edzést igénylő szintről, vagyis a "nem egészséges" fittségi állapotról szeretnék csak beszélni. A többit az eredeti cikkben megnézheti, akit mélyebben is érdekel a téma.

Ismerjük el először is, hogy a "betegség" állapotnak komoly előnyei vannak! 

Könnyen fenntartható, nem igényel odafigyelést, nem kell semmilyen munkát befektetni. Se szellemi se fizikai erőfeszítésekre nincs szükség. Igazán kényelmes életforma.

Sokszor meglepő, hogy beteg emberek miért nem tesznek meg alapvető dolgokat az egészségükért, pedig saját bevallásuk szerint nem örülnek a betegségüknek. Vajon tényleg nincs benne semmi jó nekik? Ha elismerjük a fenti előnyök létezését, nyilvánvalóvá válik, hogy ezek bizony sajnos vonzóak tudnak lenni...

A hátrányok viszont a következők:

- egészségi problémák, krónikus betegségek kísérhetik

- sokat kell költeni gyógyszerekre, orvosra (ekkor már nem annyira könnyen fenntartható)

- sok szórakozásról kell lemondani a mozgékonyság hiánya miatt (ez már nem mindig kellemes)

- később esetleg ellátásra szorulhatnak és a családjukra komoly terhet rakhatnak

- rövidebb lehet az életük, és

- az életminőség biztos romlása miatt esetleg elkedvetlenednek.

A fittségi skálának erre a legalsó szintjére leggyakrabban a túl sok feldolgozott élelmiszer, túl nagy ételadagok, túl gyors evés, kevés, vagy semennyi fizikai aktivitás (sport, vagy komoly fizikai munka), teljes (nem feldolgozott) élelmiszerek hiánya, túl kevés alvás miatt juthat el valaki. Nyilvánvalóan, más okai is lehetnek, de a szervi betegségek miatti alacsony fitnesz szint a gyógyítás szakterülete.

Ha erről a valójában betegség-szintről feljebb szeretnénk kerülni, annak sajnos komoly ára van.

Elsősorban el kell kezdeni edzeni, és otthon készíteni az ételeinket, teljes értékű élelmiszerekből

(a lassúbb evés és több alvás hozzáadhatnak sokat az eredményekhez, de nem helyettesíthetik a testmozgást és a helyes étkezést).

Ezért mérlegeljünk, hogy mekkora befektetést ér ez meg nekünk. Akárhogy is döntünk, a következmények közül nem válogathatjuk ki azokat, amik a számunkra kellemesek és kedvezőek. Előnyökkel és hátrányokkal jár együtt minden döntésünk.  

Miért lehet mégis könnyű, és reményteli vállalkozás a fitnesz szint javítása, akármilyen "mélyről" is indul valaki?

Mert egyszerre csak egy tényezőt kell (és érdemes) változtatni! Amikor ez szokássá válik, utána vezessünk be egy következő változtatást.

Mert mindig csak annyit érdemes (és szabad) változtatni, amennyire éppen képesek vagyunk. Kerüljük a túl nagy változtatásokat, hogy lehetőleg minél tartósabb és stabilabb legyen az új fittségi állapotunk. Ennek az ára a türelem - és érdemes türelmesnek lenni, mindig megtérül!

Iratkozz fel a hírlevélre (SUBSCRIBE), hogy mindig értesülj az új bejegyzésekről!

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly