Return to site

Egészséges receptek - csoki

broken image
  1. A natúr kakaóport vízzel és darált mazsolával éppen keverhető masszává dolgozom.
  2. Az egészet felmelegítem, és amikor már folyik, kiöntöm sütőpapírra, elsimítom a tetejét, és hűtőbe teszem.
  3. Egy napra is szükség lehet a megszilárduláshoz. Természetesen nem olyan kemény, mint a gyáriak, de nincs is benne adalékanyag.
  4. Szeleteket akkor lehet készíteni, amikor már annyira megszilárdult, hogy vágni lehessen.

 

A fenti képet egy olyan próbálkozásomról készítettem, ami nem igazán volt sikeres. Jól néz ki, de nagyjából ehetetlen lett.

A történet annyi, hogy a szokásosan használt Holland kakaópor helyett az eredetivel kezdtem kísérletezni, mert olvastam, hogy az eredeti az igazi. Komplexebb az íze, és egyébként is, a Holland kakaópor az eredeti további feldolgozása, lúgozással teszik vízzel könnyebben elegyedővé, és ezzel természetesen az összetétele is változik. Én pedig mindig szeretem az eredeti, minél természetesebb alapanyagokat használni. Egyszóval, beszereztem az eredetit, és nekikezdtem. Először is, annyira hidrofób, hogy se melegítéssel, sem sehogy nem elegyedett még a növényi olajjal sem. És én még mazsolát is szerettem volna beledolgozni! Akkor jött a mentőötlet: kakaóvajjal legalább masszát próbálok készíteni, mazsola ide vagy oda. Hát, nem sikerült. Egyszerű melegítés nem működött és itt feladtam. A fent látható csokoládéba tettem növényi olajat is a kakaóvaj mellé. A mazsolát is bele tudtam így passzírozni, szépen meg is szilárdult a hűtőben, viszont ahogy a szeletelésnél látszik is, a mazsola csomókban, hol volt - hol nem volt benne. A mazsolás szekciókban ehető volt, de a legnagyobb részben kizárólag zsíros kakaópor lett, megszilárdulva, az pedig nem igazán kellemes ízű.

 

A Holland kakaóporral működött viszont.

  • 2 púpozott kakaóporhoz adtam annyi vizet, hogy éppen összeálljon egy masszává. Nem tudom pontosan, miért, de belecsepegtettem egy kevés, tényleg csak pár csepp növényi olajat is.
  • Belekevertem 2 maréknyi mazsolát, előzőleg megdarálva.

Ez a csokoládé, ahogy látható, teljesen cukormentes, és nem csak ez, de cukorpótlék mentes is. Csak természetes élelmi anyagokat tartalmaz. A mazsola, mint édesítőszer itt is remekül működik. És egy zamatot is ad a csokinak. Erről azért nem teszek ide képet, mert egyrészt nem tudtam szépen szeletelni, másrészt közel nem olyan fekete színű, mint az eredeti kakaóporos lett. De végül is nem a látvány kedvéért gyártanánk csokit, nem igaz? Ha Te a látvány kedvéért is, és van szép terméked, küldj egy képet, légy szíves!

Továbbfejleszthető a recept. Egyrészt a víz egy részét tejjel, tejszínnel, esetleg joghurttal lehet helyettesíteni. Másrészt a mazsolát más szárított gyümölcsökre lehet cserélni. Kókuszreszelék, darált mandula, dió, magok további ízeket adhatnak neki. A méz is megfordult a fejemben.... érdekes lehet!

Aki szereti a csokoládét, ezt a természetesebb ízt is kedvelni fogja, főleg azzal a tudattal, hogy semmi mesterséges anyag nincs benne!