Return to site

Egy abszolút anti-fitneszbiznisz bejegyzés jön...

... vagy mégsem teljesen anti?

A facebook az oka

Igen! Mert ma kaptam egy e-mailt a facebooktól, miszerint Ti, 63-an, akik kedvelitek a FunFit oldalt, már jó ideje nem láttatok új bejegyzést tőlem, szóval írjak!

És így van, nem írtam már ki tudja mióta. Két oka van ennek. Egyik, hogy más irányú tevékenységet folytatok (magyarul, dolgozom másoknak) és ez egyelőre teljesen leköt. A másik, hogy próbálom közben megfejteni a fitnesz biznisz-t. Mennyi benne az igazság, és mennyi a szokásos kihasználásos hullám. Ilyen hullámok mindig is voltak meg lesznek, nincs velük baj (talán). Most a facebook e-mail üzenete adott egy lendületet, és ebben a pillanatban kialakult egy vélemény bennem. Mondhatnám, megvilágosodtam egy pillanatra.

Ami most következik, megint azoknak szól, akiknek szintén nem annyira egyértelmű, hogy tényleg a vasszigor, komoly edzés, tudományos diéta az egyedül lehetséges a fitt életmód.

Az biztos, hogy rendszeres kemény edzéssel, az étkezés kordában tartásával le lehet fogyni, izmosodni lehet és csinosodni is. A kérdés mindig csak az, megéri-e? A fitnesz iparág szerint IGEN! Szívem szerint ezt az üzletágat nem is fitnesznek hívnám, hanem trendi formára igazításnak. Akkor világos lenne, ki a célpiaca. Ehelyett mindenkit bevonzanak hangzatos szlogenekkel. Mint például a "személyre szóló". Az ember azt hiszi, tényleg az. De csak a nyitva tartott szem is elég hogy lássuk, mennyire nem igaz ez. Fitnesz teremben a személyi edzők csak szabvány gyakorlatokat végeztetnek mindenkivel. A terhelést változtatják, de ennyi a személyre szóló benne. Nekem fizikai fájdalom látni, hogy amúgy is combban erős hölgyeket guggoltatnak, plusz súlyzókkal is még. Nekik futniuk kell, dinamikus, nem megerőltető mozgással tudnák mobilizálni az izmok között rögzült zsírszöveteket, és szintén mobilizálni a statikussá vált masszív izmokat. A súlyzózás azoknak való, akik vékonyak, és erősödni (vastagodni) szeretnének. Az edzők általában ezt nem nézik. Csak végeztetik a gyakorlatokat, ahogy jönnek sorba: kar, váll, hát, comb, fenék, vádli, has. Vagy más sorrendben, a lényeg, hogy szelekció nélkül, mindent egyforma intenzitással. Pedig tanulják a testalkatokat. Akkor minek, ha utána nem használják?

Vagy a standard diéták. Ne egyél szénhidrátot! Ne egyél húst! Csak húst és zöldséget egyél! Satöbbi. Nagy "kedvenceim" a cukormentes édességek. Az üzletszerű diétáztatás édesítőszereket használ. Iszonyúan nagy hiba! Biztos lehet fogyni velük, de még nagyobb slamasztikába juttatják az amúgy is cukorfüggő embereket. Most nem a cukortól, hanem az édesítőszerektől fognak függeni. A cukor olcsó, nem kell speciális boltba menni érte, és jelenleg mindig elérhető. Szemben az édesítőkkel. Aki édességfüggő, annak a legnagyobb haszon az, ha fokozatosan gyöngítjük ezt a függését, nem hogy lecseréljük az édes íz okozóját valami másra.

Ez csak két példa volt, de végtelen mennyiségű látszatigazságot árul a fitneszipar.

És végül, miért gondolom, hogy talán jól is teszi?

Amikor rossz irányba megyünk, lesz egy tudásunk, ami biztos: hogy ez az irány nem OK. Míg, ha el sem indulunk, semmilyen biztos tudásunk nem keletkezik. A fitneszipar tálcán kínálja a rosszabbnál rosszabb utakat - úgy értem, nekünk, hétköznapi embereknek, akik nem trendi-k akarnak lenni, hanem csak jól szeretnének élni, meg kinézni is.

És a lehetőség mindenkinek adott! Csak ki kell próbálni ezt-azt, tapasztalni, és levonni a következtetéseket. Ja, nem csak..... Utána nem árt elgondolkozni. És ekkor, ebben a pillanatban válsz a saját edződdé! Egyszer és mindenkorra. Elkezded megfigyelni magad. Nem kritizálni, csak megfigyelni. Megtanulsz időt adni a testednek, a lelkednek, az átállítódásra. Megvárod, amíg válaszolnak. Nem úgy viselkedsz, mint egy átlagos edző, aki csak kiírja a teljesítési szinteket, és ha nem csináltad meg, büntetésből még többet nyom rád. Nem. Hanem úgy, mint akit érdekel a test és lélek reakciója, hogy ők mitől érzik jobban magukat.  

Hát, azt hiszem, ennyi! Amikor valami aktívan hat ránk, ne gondoljuk, hogy nincs választási lehetőségünk. Mindig gondolkodhatunk, bármekkora is a nyomás. A fitnesz nyomás most hatalmas. Annál inkább érdemes gondolkodni. Kivenni az áradatból a számunkra hasznosat és higgadtan kiselejtezni ami nem működik nekünk. Biztosíthatok mindenkit: ha ezt elég sokszor próbáljátok, egyszer csak megjelennek a saját ötleteitek is - az lesz az igazi személyi "edzés".

Jó egészséget és kellemes életet kívánok Nektek, a következő bejegyzésig..... nem tudom lesz-e.... meglátjuk!

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly