Return to site

Lichtenstein a hab a tortán

broken image

Ez a bejegyzés nagyon ad-hoc lesz. Még nem tudom pontosan, mit is akarok írni. Valami olyasmi, hogy a FunFit-tel és Lichtensteinnel kapcsolatban ugyanazok az érzések kavarognak bennem. Mármint ugyanolyanok. Ezek az egyszerűség, letisztultság, természetesség, semmi kényszer, emberi léptékűség, és ha még eszembe jutna hasonló, akkor folytathatnám. Például, Lichtensteinben, de Svájcban is (mindig érvényes, hogy persze, amit eddig láttam), az embereknek nem esne jól szemetet eldobni. Ez nem pénz kérdése. És nem is voltak ők se mindig gazdagok, viszont a tisztaság és rendezettség láthatóan benne van a hagyományaikban.

Nem gondoltam volna, de nagyon sok itt a vendégmunkás. Rengeteg. Mindenfélék. És nem rontják az itteniek morális értékrendjét, hanem ők veszik át az itteniekét. Svájcban nem vettem észre, hogy félnének a külföldiektől. Lehet, hogy Zürich más, nem tudom. Én most csak a kicsi, de nagyon jó példát szeretném hangsúlyozni.

És akkor hogy jön ez a FunFit-hez....

Értékeljük a saját testünket, lelkünket és szellemünket! Úgy, mint a Svájciak a környezetüket - a természeti, szociális és gazdasági környezetüket. Ne szemeteljünk bele. Ne hagyjuk figyelmen kívül. Ne várjunk el tőle mást, mint amire "született". Megértő és gondoskodó gazdái legyünk. Ez nem pénz vagy gazdagság kérdése. Nem is idő kérdése. Ennek nem szabadna "programnak" lennie. Természetes kell, hogy legyen. Mint az, hogy lélegzünk.

Így élvezetes lesz a fittség. A mindennapjaink része. A FunFit szlogen, hogy "Válj a saját edződdé", csak a fitnesz ipar tükrében értelmezhető, mert az iparban az eladás a cél, programokat, edzőtermeket, edzőket, coach-okat árusítanak. Nem kell. Te tudod a legjobban, mi a jó neked. Ha figyelsz magadra. Csak ennyi kell. Figyelem.

Lehet, hogy miután eléggé megfigyeled magadat, arra jössz rá, hogy nem is akarsz "fitt" lenni. Csak úszni akartál az árral, de nem minden áron. Ha nem tudsz életmódot váltani, leginkább ez lehet az oka. Hogy azt hiszed, szeretnéd, de inkább csak szeretnéd, hogy szeressél fitt lenni. Kívülről jól néz ki. Viszont lehet belülről kevésbé vonzó a számodra. A FunFit arról is szól, hogy segít felismerni neked a valódi belső motivációidat. Ekkor leszel fitt ténylegesen, és nem a hivatalos forma szerint. A FunFit azt jelenti, jól vagyok a bőrömben. Nem olyan vagyok, mint mindenki más, de pontosan olyan, amilyen a természetemtől fogva lehetek. És ez így jó. Ez így emberi.

A FunFit magyarázgatása egyáltalán nem azt jelenti, hogy szerintem nem jó sportosnak, egészségesnek, vékonynak és csinosnak lenni. Jó. De ha ez kivihetetlen a belső ellenállás miatt, mert a szervezeted nem erre van "hitelesítve", akkor azt érdemes felismerni. Egyáltalán, érdemes nagyon jól megismerni magunkat. Elismerni azt, amilyenek vagyunk, azzal szemben, amilyenek lenni szeretnénk. Ez most nem igazán idevaló, de ha már eszembe jutott, leírom: "majd egy másik életben" . Ez az élet most ilyen, ezt próbáljuk meg ÉLNI! Nem elszenvedni.

Svájcban (és Lichtensteinben) rendkívül alkalmasak a környezeti viszonyok a mezőgazdaságra és állattenyésztésre. Tökmindegy, hogy manapság a városi civilizáció a divat. Tehát: itt a kisebb városok úgy néznek ki, mint egy mozaik. Foltokban váltják egymást a lakóházak, tehén és birkalegelők, iskolák és sportpályák, szőlők és más mezőgazdasági területek. Csak nekem meglepő, hogy a körforgalom egyik szelete mellett közvetlenül tizenöt tehén legelészik békésen, szépen elkerítve, esetleg kolompolnak is, ahogy eszegetnek. De csak elsőre volt meglepő. Most már természetesnek találom, és ha üresen, nem használva látnék egy területet, az tűnne fel, és azt érezném hiányosságnak. Magyarországon ugyanez lehetne - mint ahogy volt is, nagyon-nagyon régen. Tudom, hogy ha valaki szeretne svájci viszonyokat itthon, elég sok akadályba ütközne. Viszont a saját fennhatóságán belül mindenki próbálkozhat. És a saját fennhatóságunk a saját testünk, lelkünk és szellemünk. Használjuk a lehetőségeinket! Ne pedig mások lehetőségeit.

Nem vagyok biztos, hogy elég világosan fogalmaztam-e. Mindenesetre, aki érti, ez most csak annak szólt!

És akkor jöjjön még pár kép Vaduzból, szeretettel. Az itteni kiejtés szerint: vaduc (a "v" valahol v és f között).

broken image
broken image
broken image
broken image

Azért a belvárosról is legyen egy-két kép:

broken image
broken image
broken image
broken image
broken image
broken image

Az utolsó képen a Kormányzati épületek (valójában csak 1 épület) látható.