Ismét egy olyan édesség, amit nyugodt lélekkel fogyaszthatunk, mert nincs benne a gyümölcsön kívül semmilyen adalék. Nem kell sok munka az elkészítéséhez, hetekig eltartható, fantáziától függően egy csomó ételt fel lehet vele dobni, de magában is egy élmény. Nem beszélve arról, hogy az idény szerint kapható gyümölcsökből mindig készíthetünk egy pár hétre elegendő mennyiséget. Így nem kell tárolni, tartósítani.

Érik a málna, sőt, leérőfélben van. Lehet még találni sok olyan szemet, ami kicsit összeaszalódott, de még a száron van és persze teljesen lédús, tökéletes szemeket is. Múlt hétvégén szüreteltem ilyen málnát és elkészítettem belőle ezt az ízletes, teljes mértékben természetes málna dzsemet. Kb. 2 órás málnaszedés eredménye 2 db 3 dl-es kis üvegre való dzsem lett. Valamennyi, talán egy harmadik üvegre való, el is fogyott még a főzés előtt.

A málnát megmostam és fedő alatt, később pedig fedő nélkül megfőztem rozsdamentes edényben. Mivel gyorsan összeesett, a főzés nem volt sokkal több, mint negyed óra. Még forrón elturmixoltam, feltöltöttem a kis üvegeket, lezártam, majd lehűlés után hűtőbe tettem. És ennyi.

Mindenhogyan fantasztikus. Önmagában, kenyérre kenve, és borsos-mézes pácban sütött sertéskarajhoz adva is kipróbáltuk. Süteményekhez is kiváló. Zseniális, hogy nincs cukor vagy édesítő benne, így a málna friss saját íze érezhető, némi kis fanyar árnyalattal, amitől még frissítőbb és komplexebb lesz az élmény. Igazi ínyenceknek való.

Az az érzésem, teljesen friss málnából készítve más eredményre jutnánk. Talán sokkal hígabb lenne. További főzéssel besűríthető, viszont az aszú-szerű málna ízvilága kicsit érettebb, összetettebb és mélyebb, mint a friss málnáé, ezért a friss málna sűrítése csak az állagot változtatná meg.

Ettől függetlenül, nem csak friss málnát, de bármilyen más gyümölcsöt is használhatunk ilyen kis mennyiségű, hűtőben hetekig eltartható, natúr dzsemhez.

Amit biztosan ki fogok még próbálni, az a mirelit gyümölcsök dzsemesítése lesz.

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly