Return to site

Metabolizmus optimalizálás

broken image

Az előző bejegyzésemben írtam néhány szót arról, hogy mit jelent a metabolizmus helyreállítása. Az egészségünk és a természetes testfelépítésünk állhat helyre ettől aszerint az elv szerint, amit véletlenül találtam meg az interneten. Nem egy kifejezetten elterjedt megközelítésről van szó, és vannak direkt ellenzői, kritikusai is. Én sem tudom, mennyire lehet igaz, de mivel éppen az ellenkezője mindannak, amit eddig ismertem és próbáltam (végül sikertelenül), és szerintem van benne logika, elkezdtem kipróbálni.

Az eddigi 2 hét tapasztalatai egyelőre elbizonytalanítottak. Az első 10 nap fenomenális volt, de a 11. naptól kezdve képtelen voltam annyit enni, amennyit az étvágyam diktált volna. Nem beszélve arról, hogy még ezen felül is kellett volna enni....Továbbra is sűrűn ettem, viszont csak a töredékét annak, mint az első 10 napban. A leírásban világosan szerepel, hogy nem könnyű egyáltalán "túlenni" magunkat egy egész hónapig, de nem tudtam elképzelni. Most már el tudom. És még nem is ettem túl, nem erőltettem. A 11. napon a visszájára fordultak a dolgok, elkezdtem nem jól érezni magam a túl sok kajától. És most természetesen kétségeim vannak, hogy normalizálni tudom-e így a metabolizmusomat. Azért folytatom, és amennyire tudom, megpróbálom legalább azt az elvet követni, hogy ne legyek soha éhes. Életemben először, igyekszem reggelizni mindennap. Ez eleve kihívás, de mivel elhittem a jó metabolizmus alapvető a szervezet optimális működéséhez, most meggyőződésből reggelizek, amikor csak tudok. Semmit nem zárok ki az étrendemből, mert azt az elvet is jónak tartom és követem, hogy hallgassunk a testünk jelzéseire. Erre vannak "kitalálva" és a legjobb útmutatók. Kivéve, ha betegség miatt nem jól működnek. Viszont akkor a betegséget érdemes gyógyítani először. Ez másik kérdés.

Még néhány szót a metabolikus "diéta" mellett. Nem ez az egyetlen metabolikus módszer, valószínű, a legtöbben hallottak már arról, hogy a metabolizmust "gyorsítani" kell a fogyáshoz, hogy naponta 3-4 óránként kell enni. Amiben ez a módszer mégis különbözik a többitől, az az, hogy nem kalóriaszámoláson alapszik, és nincs benne korlátozás, nem kell kihagyni ételféleségeket. Ez meggyőző nekem. Mert a szervezetünk sokkal jobban tudja, mennyi kalóriára van szüksége, és azt is tudja, éppen milyen tápanyagokból van hiány (mindig az aktuális visszajelzések tudósítanak erről). A dietetika pedig általánosít, mintha minden ember szervezete pontosan egyformán működne, esetleg egy pár differenciáló tényező beiktatásával, mint a kor, nem, testsúly, BMI, fizikai aktivitás, és így tovább. Legalább az azonos kategóriába eső emberek szervezete azonos módon kellene, hogy működjön, de ez nincs így. Ez nem kritika, olyan értelemben, hogy nyilván egy tudomány nem tud nem általánosítani. Csak olyan szempontból kritika, hogy nem kellene mindenhatóvá tenni a tudományos modelleket egy élő szervezet esetében. Jó, hogy vannak, valami fogódzó kell, ha nem akarunk csak az ösztöneinkre hallgatni. De jó tudni, hogy ezek csak fogódzók. Az igazság minden embernek más, és hogy mi, azt csak úgy tudhatjuk meg, ha komolyan vesszük a testünk jelzéseit.

Ez a módszer életszerű, szemben a többi diétával. Az étkezést nem lehet szándékosan korlátok közé szorítani egy egész életen keresztül anélkül, hogy ne bosszulná meg magát valahogyan. Ezer módja lehet, ahogy visszaüt a diéta. És a legtöbben már nagyon helyesen ott "elvéreznek", hogy képtelenek betartani, illetve amikor abbamarad egy diéta, mintha mi sem történt volna, sőt, még rosszabbá válik a helyzet, mint előtte volt. Ha nem, akkor csak egy másik diétának, és még fokozottabb testmozgásnak köszönhető. Amit ez a (számomra új) metabolikus módszer propagál az az, hogy térjünk vissza önmagunkhoz, higgyünk önmagunknak, bízzunk a testünk és a természet bölcsességében. Ha szelektíven akarunk étkezni, ha sportolni akarunk, akkor azt tegyük azért, mert erre vágyunk! Ne pedig más céllal - mint fogyókúra, például. És nem győzöm eleget hangsúlyozni, hogy betegség esetében mindez nem érvényes! Akkor orvos, és gyógyítás szükséges.

Kíváncsi vagyok, meddig tudok elmenni ezzel a metabolizmus helyreállítás próbával, és hogy végül lesz-e eredménye a kísérletemnek.