Return to site

Mielőtt életmódot váltanál...

broken image

A most következő gondolatok és tanácsok Neked szólnak, ha nálad egyelőre nem működik a "határozd el és tartsd magad az elhatározásodhoz" politika.

Szóval nem vagy elégedett valamivel, vagy több mindennel sem. És azonnal adódik a gondolat: változtatni kell. Magadon. Ez lenne az életmódváltás. Mielőtt azonban elhatároznád magad, kérlek, gondold meg, hogy ebben a nagy kihívásban eddig Neked nem volt elég az elhatározás. Valami még nincs meg a sikerhez. Gondolkodjunk együtt, mi az, és hogy lehetne megszerezni!

Sokan mondják, csak keményen határozd el, és aztán nincs más dolgod, mint szigorúan tartani magad hozzá.  

Ez igaz is azokra, akik mondják. Nem szédítik a többieket, viszont egy fontos dologgal nincsenek tisztában: az emberek rendkívül sokfélék. Egy embertípus tanácsai csak a hasonló típusúaknak használhatóak.

A most következő gondolatok és tanácsok Neked szólnak, ha egyelőre nem működik a "határozd el és tartsd magad az elhatározásodhoz" politika.

Muszáj leszögezni, hogy célratörés / céltartás szempontjából a skála a depressziós öngyilkostól a kegyetlen tömeggyilkosig terjed. Mindkét szélsőség élhetetlen, viszont a skála kevésbé szélsőséges tartományaiban sem feltétlenül mindenhol jó tartózkodni. A depresszió arról szól, hogy az ember nem tudja meghozni azt a legegyszerűbb döntést sem, hogy egyáltalán megmozdítsa-e bármelyik tagját is. A legkegyetlenebb célratörők pedig semmilyen elhatározásukban nem hezitálnak. Nem mondom, hogy nem fontolgatnak, hogy mit tegyenek, de a megfontolások körében nem szerepel az, hogy vajon más emberekre milyen hatással lesznek az ő cselekvéseik.  

Életmódváltás szempontjából ez azt jelenti, hogy Te (és mindenki más is) a középvonaltól vagy a depressziós irány, vagy a kegyetlen irány felé eső tartományban vagy. Ha azt gondolod magadról, hogy nem vagy elég kitartó, nem tudsz lemondani dolgokról, amikről az eszed szerint kellene, könnyen elcsábulsz a kényelem felé, akkor tudod, melyik térfélen vagy. A jó hírem, hogy Neked könnyebb változtatnod magadon, mint a másik tábor tagjainak. Hogy miért? Nem mintha Neked könnyű lenne, de a többieknek kifejezetten nehéz. A céltudatos emberek életét, eredményeit társadalmi elismertség igazolja. Ezért nagyon nehéz, majdnem lehetetlen hogy meglássák a saját hibáikat... amik ugyanolyan végzetesek lesznek az ő számukra, mint a nem annyira céltudatosoknak a saját hibáik.

Én a kevésbé célra tartó táborba tartozom, úgyhogy a többiekkel nem foglalkozom, mert halvány fogalmam sincs, mit lehetne javasolni nekik. Viszont ezen a térfélen, ahol Te is vagy, hosszú utat sikerült megtennem a közép felé, aminek remélem nincs még vége. Inkább úgy érzem, valahol ott tartok, hogy látom már, hogy van egy út, mert a teljes tanácstalanság évei után végre valahára komoly változásokat sikerült megvalósítanom. Ez múlt idő: ahol korábban voltam, oda már soha nem fogok visszatérni. Ezért merek írni róla, és ráadásul tanácsolni is tudok sok mindent, amit kipróbálhatsz. Van egy esély, hogy Neked is működnek.

Az eddigi "szövegem" nem véletlenül lett ilyen drasztikusan egyértelmű. Az volt a célom, hogy figyelj arra, amit mondani szeretnék. Ettől függetlenül igaz. Csak nem annyira bevett szokás magunkat rideg tényekkel szembesíteni. Kellemesebb, ha kicsit álcázunk. Viszont ha nem rajzoljuk körül a határokat, eredménytelen lesz minden gondolkodás. Meg kell mondani, milyen keretek között gondolkodunk valamiről, mert ha más keretet választunk, már semmi sem pontosan úgy igaz.

Mielőtt elhatározod magad az életmód váltásra, gondolkodj el teljesen őszintén magadról.

Ehhez két segítséged van.

Az egyik, hogy nem kell magad előtt semmit se kimentened, mert Te, ahogy bárki más is, bárhol legyél is az előbb említett skálán, tökéletesen jó vagy éppen olyannak, amilyen vagy. PONT.

Jó vagy az addikcióiddal, a nem feltétlenül fitnesz modell alkatoddal, esetleg nem feltétlenül azzal a karriereddel, amire mindig vágytál, és esetleg nem pont olyan szociális és családi kapcsolataiddal, amilyeneket szeretnél. Ami felesleges a fenti listából Neked, húzd ki gondolatban. Ennyivel beljebb vagy!

A másik, hogy megvan Benned minden lehetőség, hogy változtass, ha igazán ezt akarod. PONT.

Lehet, hogy nem látod ezeket a lehetőségeket magadban. Az is lehet, hogy lehetőségnek látsz olyasmit, ami nem az - ezt leginkább akkor értheted, ha próbálkoztál már sikertelenül. Miután gondolatban elfogadtad, hogy megvannak a lehetőségeid, de csak ezután!, megpróbálhatod megkeresni őket. Ezzel tudsz megnyitni egy a magad számára járható utat, amin rajta is tudsz majd maradni. Nem lesz ez se könnyű, az biztos, de kivihető. És ne felejtsd el soha: Neked csak a saját utad a járható, nem másoké.

Az őszinte gondolkodás magunkról rögtön a legelején csorbul ki. Eszedbe jut egy szerinted negatív tulajdonságod, vagy szokásod. Mi a következő gondolatod? Szerintem tudod: a mentség. Hogy ennek mi az oka. Vagy amikor megpróbálod elhitetni magaddal, hogy megvan Benned minden lehetőség, a kétely, a kudarcélményeid miatti kétely, eleve ellehetetleníti ez.

Ezért az első és legfontosabb, hogy megtanulj őszintén gondolkodni magadról. Ez nem megy azonnal. Gyakorolni kell. És a gyakorlás, talán nem fogsz meglepődni, ha azt mondom, nem a bebeszélés... Akinek működik az agykontroll, az biztosan nem Te vagy. Tehát, Neked a tanulás útja a tapasztalatszerzés lehet csak.

Az első két praktikus tanácsom Neked:

  • Mérd fel a tulajdonságaidat, mi szerinted negatív és mi pozitív. Fogadd el őket. Ne indokold meg egyiket se. És azt se javaslom, hogy listád írj belőlük. Megeheted, de a listád kötni fog, és később nem látsz majd meg újonnan más tulajdonságaidat.  
  • Figyelj magadra nap közben. Amikor megoldottál egy problémát vagy feladatot, bármilyen kicsi is legyen az szerinted, értékeld magadban pozitívan. Regisztráld a fejedben. Ne hagyd figyelmen kívül az élet apró dolgait, mert ezek összessége az élet alapszövete.   Ez a nagy dolgok otthona. 

Ha ezt a két praktikát követed, ne várj azonnali eredményeket. A háttérben sokáig kell megbízhatóan működniük ahhoz, hogy érzékelj valamit a változásokból, amik ezek hatására nap mint nap zajlanak a pszichédben.

Ez az alapozó rész. Tudnám most is folytatni..... viszont először vedd komolyan az első két tanácsomat. Abban a pillanatban, ahogy sikerül megállnod ezen a ponton, és nem gondolod tovább, amikor már nem tolakodik a fejedbe a következő "DE", nyitott leszel a továbbiakra. Én nem várok addig, hiszen fogalmam sincs, Neked mikor jön el, egyáltalán eljön-e, ez a pont.

Az életmódváltás belső feltételei nagyon összetett témakör. Nincs is értelme egyben az egészet rázúdítani valakire. Megpróbálom valamennyire rendszeres időközönként folytatni az ezzel kapcsolatos gondolataimat. Nem ígérek semmit, csak annyit, hogy rajta leszek. Hogy miért nem ígérek, biztosan kitalálod.... én sem vagyok még az utam végén, még nem látom pontosan, hogyan fogom realizálni ezt az elhatározásomat. A biztos az, hogy van sok mondanivalóm, és meg szeretném osztani Veled.

Következő rész

Csak egy tipp: ha a lenti "SUBSCRIBE" gombot megnyomod, az új bejegyzéseim a mail fiókodban fognak landolni. Ha akarod elolvashatod őket.